Discriminació laboral per raó de sobrepès: què podem fer per alliberar-nos?

Si tens sobrepès tens menys possibilitats que et contractin i més possibilitats de què et paguin menys, de tenir un pitjor lloc de treball i que et caiguin a sobre estereotips com que vas més lenta, que et falta disciplina … Hi ha investigacions en diferents països que ho avalen i que diuen:

  • Només el 15.2% de 500 responsables de recursos humans contractarien a una dona amb sobrepès.
  • Les dones obeses guanyen 19.000 $ menys que altres dones que no ho són.
  • Les persones amb sobrepès tenen més probabilitats que les seves avaluacions de resultat siguin tendencioses, de tenir treballs amb molta exigència i amb jornades laborals molt llargues.

Com en qualsevol cas de discriminació, per lluitar contra ella es necessita actuar en diferents nivells. Què es pot fer?

  • Si ets una persona que ha patit discriminació laboral. Utilitza el teu currículum i l’entrevista de treball per combatre els estereotips associats al sobrepès: realça els teus èxits en productivitat, indica que l’absentisme laboral no va amb tu, que gaudeixes de molt bona salut i d’un estil de vida saludable. Sigues assertiva amb col·legues, situacions o condicions que consideres ofensives o pejoratives. No ho deixis passar, podria empitjorar.
  • Si ets col·lega d’una persona amb sobrepès. Pensa si en la teva empresa o en la teva relació amb companys/es de treball hi ha biaixos a causa del seu pes. Si és així, sigues el col·lega que t’agradaria tenir si et trobessis en la seva situació.
  • Si representes a una empresa. Elabora i posa en pràctica estratègies i actuacions que identifiquin i eliminin pràctiques discriminatòries per raó de pes. Pots introduir-les a través de les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa i/o els Plans d’Igualtat.
  • Si representes a una administració pública. Elabora i posa en pràctica polítiques i actuacions que permetin aplicar l’article 37 d de la Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició, on diu que està prohibida qualsevol discriminació directa o indirecta per raó de sobrepès o obesitat .

Tots podem fer alguna cosa. I tu què fas? Tens alguna història d’èxit combatent la discriminació laboral deguda al sobrepès? ¡Explica-nos-la!

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *